home english version

Tijl uijlenspiegel, de eerste europeaan

Klik hier voor de pdf versie van deze pagina (76kb) of download later op 'Aan de Slag'

In de 16e eeuw reisde de Vlaamse schelm Tijl Uilenspiegel naar Antwerpen op zoek naar vrijheid. Onderweg bezocht hij Maastricht, Luik, Rome, Neurenberg, Mainz, Hamburg,
’s Hertogenbosch, Culemborg, Oudenaarde en Brugge. Zijn leven bestond uit een aaneenschakeling van avonturen. Het was de tijd van het humanisme; iedereen die hij onderweg ontmoette preekte nieuw ideeën over de vurig gewenste vrijheid en rechten. Terwijl de wereld om hem heen streed om de waarheid en de politieke macht, verdedigde Tijl zijn eigen vrijheid met hand en tand.

In 1867 publiceerde de Belgische schrijver Charles de Coster het boek “La légende d’Ulenspiegel”. In deze historische roman portretteert hij Tijl Uilenspiegel als een Vlaamse held, die in 1556 in Damme geboren wordt, het jaar waarin koning Filips II van Spanje op de troon komt.
In het eerste deel van zijn roman is Tijl een nog zorgeloze malle zotkop, boordevol vitaliteit en streken maar later in het boek wordt Tijl een geuzenheld tijdens de grote volksopstand tegen koning Filips 2. Op dit verhaal is de voorstelling gebaseerd.

In de voorstelling Tijl Uilenspiegel – de eerste Europeaan vertelt Raymond den Boestert het verhaal door de ogen van het personage Tijl. Al mijmerend over het begrip vrijheid zoekt hij regelmatig de interactie met het publiek om antwoorden te vinden op de vraag wat vrijheid nu precies is. Want, vijfhonderd jaar na Tijls zoektocht, staat Europa voor steeds verdergaande eenwording. Wat voor vrijheid brengt dat? Welke grenzen blijven er over? Wat hebben de oude streekverhalen van toen ons nu te vertellen?

Kou, water en een zoen van een vis. En dat alleen om het huwelijk te ontlopen. Ik stond op het Freithof en moest ineens aan Nele denken. Ze had me gezworen dat ze op me zou wachten. Trouwen wilde ze! Alleen met mij. Ik vluchtte weg uit Maastricht. De wind door mijn haren en de zon in mijn nek. Ik voelde me twee dagen later weer zo vrij als een vogel. Maar ik wist nog steeds niet zeker of ik het ook wel was. Alleen is maar alleen zei mijn moeder altijd.

Praktische informatie over de voorstelling:
De voorstelling is in het bijzonder geschikt voor scholen en kleine theaters.
Leeftijd: vanaf 12 jaar.
Duur: 45 minuten.
Speelvlak: 4 x 3 M.
Prijs: op aanvraag (bij meerdere voorstellingen op een dag wordt reductie gegeven)


Raymond den Boestert, J.P.Coenstraat 65 bis, 3531 EN UTRECHT
T 030 2935842 - contact / email

webdesign A.Dalkman